Tytuł: Kuchenne rewolucje. Przepisy Magdy Gessler
Autor: Magda Gessler
Wydawnictwo: Znak
Udostępnienie: Sztukater
ISBN: 978-83-240-2340-0
Cena: 54,90
Ilość stron: 160
Program Kuchenne rewolucje przez cztery sezony gromadził przed telewizorami
rzesze ludzi: smakoszy, kucharzy-amatorów, szefów kuchni, ale tez całkowitych
laików w dziedzinie gotowania. Charyzmatyczna postać prowadzącej Magdy Gessler,
doskonale się sprawdziła, a jej sława drastycznie wzrosła – zaczęła być ona znana
nie tylko w kręgach kulinarnych, ale właściwie we wszystkich innych również – i
to na szeroką skalę.
Jej program cieszył się tak
wielką popularnością, że tylko kwestią czasu było otwarcie przez nią kolejnych
restauracji [m.in. w Katowicach, którą notabene już zdążyłam zwiedzić], ale też
– wydanie książki.Książki tak samo perfekcyjnej, jak jej autorka.
Publikację otwiera krótkie słowo
wstępne od Gessler, będące czymś na kształt wyznania o jej pragnieniu
zmienienia wizerunku polskiej kuchni i polskiego gotowania, a także chęci
powrotu do tradycji, ale, dość paradoksalnie, tradycji unowocześnionej,
pokazanej współcześnie i co najważniejsze – smacznie. Gessler nie kryje, że
jako narodowi, brakuje nam spontaniczności w kuchni, brakuje nam chęci do
zmian, chęci do wprowadzania nawet drobnych innowacji, a co za tym idzie –
określa nas przewidywalność i nuda – a opinia ta idzie na cały świat.
Zatraciliśmy gdzieś na drodze rozwoju głęboką pasję pielęgnowania tradycji
kulinarnych przodków i wykorzystywania ich podczas pichcenia – czy to jedynie
dla najbliżs
zej rodziny, czy to na większe okazje.
zej rodziny, czy to na większe okazje.
Kuchenne rewolucje, zawierają przepisy na najważniejsze i – mam
nadzieję – na najsmaczniejsze potrawy ze wszystkich czterech sezonów programu.
Uporządkowane są one właśnie wedle nich.
Z całą pewnością jest to książka
bogata w receptury na dania różnorodne – trudniejsze i łatwiejsze do
przyrządzenia, bardziej i mniej czasochłonne, mięsne, rybne, deserowe, i tak
dalej, i tym podobne.
Znajdziemy tutaj słynny już pasztet z dziczyzny, latające szaszłyki, wariacje śledziowe i wiele, wiele innych. Wszystko okraszone wspaniałymi fotografiami, na widok których aż chce biec się do kuchni i samemu upichcić coś tak rewelacyjnie wyglądającego.
Znajdziemy tutaj słynny już pasztet z dziczyzny, latające szaszłyki, wariacje śledziowe i wiele, wiele innych. Wszystko okraszone wspaniałymi fotografiami, na widok których aż chce biec się do kuchni i samemu upichcić coś tak rewelacyjnie wyglądającego.
Jak to książka kucharska, także i
ta bardzo silnie oddziałuje na wszystkie zmysły: atakuje wzrok, a także ma się
wrażenie, że bombarduje węch, bo zapach gotowanych potraw niemalże się z nich
unosi.
Każdy przepis składa się z
elementów tradycyjnych: zawiera listę składników, ilość porcji, która zostanie
z nich przyrządzona, dokładny opis krok po kroku, a ponadto informację o tym, z
którego sezonu i odcinka programu przepis ów pochodzi. Te wiadomości znajdują
się na jednej stronie, natomiast całą przestrzeń kolejnej zajmują chwalone już
przeze mnie fotografie planowanych wyników naszych kulinarnych eksperymentów :)
Książka wydana jest szalenie starannie. Jest estetyczna, schludna, oszczędna w ozdobniki. Są tylko potrawy i aż potrawy. Od czasu do czasu fotografie autorki.
Książka wydana jest szalenie starannie. Jest estetyczna, schludna, oszczędna w ozdobniki. Są tylko potrawy i aż potrawy. Od czasu do czasu fotografie autorki.
Zwieńczeniem książki jest
dwadzieścia prostych rad na temat tego, jak kuchnię zmienić w „miejsce
magiczne, pełne smaku i zapachu”, a także miejsce na własne notatki, własne przepisy,
własne kuchenne rewolucje.
Nie sposób nie zauważyć, że Kuchenne rewolucje, jako program
zmieniły pogląd na gotowanie i celebrowanie jedzenia wielu osób – w końcu
nabieramy odwagi.
Gessler ze swoją telewizyjną
ekipą odmieniła życie wielu ludzi, a teraz ma szansę zawojować wszystkie polskie
domy, wejść pod strzechy na stałe i tam się rozgościć oraz czuwać nad naszymi
kulinarnymi eksperymentami.
Polecam serdecznie, ta książka to
doskonały wybór zarówno dla fanów programu, jak i dla wszystkich, którzy chcą
wprowadzić w swój jadłospis jakieś innowacje – mniejsze lub większe. Bo i
takie, i takie tutaj znajdziemy.
› zajrzyj do środka...
Mam na nią chrapkę już od dłuższego czasu ;D
OdpowiedzUsuńRzeczywiście Magda Gessler zawojowała nie jedną kuchnię, ja ją naprawdę lubię, jest bezpośrednia i naprawdę kocha to co robi. Już mi ślinka cieknie na myśl o tej książce.
OdpowiedzUsuńps. za takie włosy dałabym się pokroić :)
Oj tak,włosy ma przepiękne!
UsuńMnie prawdę mówiąc czasem denerwuje, no, ale nie da się ukryć - zna się na tym co robi, bez dwóch zdań.:)
Mnie również czasami denerwuje, ale widać chociażby po programie, że kocha gotować, uwielbia jeść. Chętnie bym zajrzała do tej książki, czemu nie :) Skoro jest tak pięknie wydana jak piszesz to z pewnością posiadanie jej na półce to doznanie chociażby estetyczne :D Pozdrawiam ciepło :)
UsuńPrzejrzałam ostatnio tę pozycję w księgarni i jakoś mnie nie zachęciła. Nie przepadam też za programem, w którym występuje. Gotowanie dobrze, ale ostatnio zrobiła się jedna wielka komercja.
OdpowiedzUsuńTo fakt - na szczęście w książce wciąż rządzi gotowanie, a nie komercja;)
UsuńPozycji kulinarnych jest jednak na tyle dużo, że każdy może w nich dowolnie przebierać, dlatego też nie wszystko musi zachęcać i przekonywać;)
Nie oglądałam tego programu raczej, bo lecial w takich porach, że musiałabym mieć akceptację innych domowników, a oni takich agresywnych programów nie lubią.
OdpowiedzUsuńRzadko daję się namówić na książki kucharskie, ta mi się jawi, jako taka z której skorzystać nie będę mogła bez wyszukanych składników
Lubię Kuchenne rewolucje, ale chyba nie na tyle, by zaopatrzyć się w książkę Magdy Gessler - jak dla mnie zbyt wiele dziczyzny i mięsa ogółem. A skoro jestem wegetarianką, to wiadomo, że takie przepisy raczej nie są dla mnie szczególnie pożyteczne ;)
OdpowiedzUsuńSą też ryby, zupy makarony i dużo, dużo słodkości:)
Usuńlubię ten program i jak tlyko zobaczyłam książkę od razu mnie zaciekawiła :)
OdpowiedzUsuńLubię oglądać "Kuchenne rewolucje". Podczas oglądania można dowiedzieć się wielu rzeczy, które przydają się w kuchni. Chętnie sięgnęłabym po tę książkę. :)
OdpowiedzUsuńJa jestem wielką zwolenniczką ,,Kuchennych rewolucji'' i bardzo szanuje poglądy Magdy Gessler, więc z miłą chęcią poznam książkę jej autorstwa. Mam nadzieje, że niektóre przepisy będą łatwe w wykonaniu, gdyż nie mam aż takiej inwencji twórczej jeśli chodzi o gotowanie.
OdpowiedzUsuńTrochę droga, nie? Uwielbiam ten program, ale co do książki mam mieszane uczucia. Przyznać jednak muszę, że chętnie bym ją przejrzała.
OdpowiedzUsuńDroga, bardzo. Nigella ma droższe, ale za to dużo obfitsze w przepisy książki.
UsuńAle, ale - w Biedronce Kuchenne rewolucje będą za 29,9zł! :) Tyle można wydać bez obaw przed wyrzucaniem pieniędzy w błoto;)
Cena zaporowa jak na 160 stron. Widziałam wiele równie pięknie wydanych książek - albo dużo tańszych, albo bogatszych. Niemniej, lubię i panią Magdę, i jej program, więc gdybym miała okazję, chętnie skorzystałabym z paru jej propozycji.
OdpowiedzUsuńNa dniach, jeśli się nie mylę, to od 13.12, w Biedronce książka ta będzie sprzedawana za 29,9zł, a taka cena jest już dużo przystępniejsza;) Detaliczna jest rzeczywiście wyolbrzymiona, no ale - tu właśnie wkrada się komercja, na której pewnie chcą dużo, dużo zarobić. I zarobią. Szkoda przepłacać, skoro promocje zaglądają z każdej strony;)
Usuń