Tytuł: Walcz z rakiem!
Autor: dr Andrea Flemmer
Wydawnictwo: Esprit
ISBN: 978-83-64647-02-4
Cena: 29,90zł
Ilość stron: 248
Mimo że zachorowalność na raka
rokrocznie wzrasta, możliwości jego całkowitego wyleczenia staja się coraz
bardziej realne. Nie od dziś słychać zapewnienia, że „rak to nie wyrok”,
napływające przede wszystkim z mediów, starających się zachęcać nie tylko do
profilaktyki, ale też odpowiedniego stylu życia już po usłyszeniu diagnozy.
Dla wielu pomocą obok medycyny konwencjonalnej,
wsparcia bliskich oraz psychologów, a także modlitwy stają się zbierane co
jakiś czas w różnych publikacjach zalecenia dotyczące diety, mającej skutecznie
przeciwdziałać chorobie lub pomagające ją zwalczać.
Podobny charakter ma publikacja
dr Andrei Flemmer, znanej biolożki i dietetyczki, zwracającej szczególną uwagę
na zdolności organizmu do samodzielnej obrony przed chorobami nowotworowymi,
które należy wspomagać poprzez stosowanie odpowiedniej diety, aktywność
fizyczną oraz przyjmowanie naturalnych specyfików (niestety w Polsce wcale nie
tak łatwo dostępnych).
W momencie, gdy chemioterapia
leczy nas, jednocześnie wyniszczając nasz organizm, możemy (za zgodą i wiedzą
lekarza) wspomagać go poprzez przyjmowanie naturalnych produktów spożywczych, będących
wielkim wsparciem nie tylko w walce z rakiem, ale też wspomożycielem w kuracji
przeciwnowotworowej, do stosowania przed pojawieniem się niepokojących objawów.
W publikacji tej odnajdziemy
podstawowe informacje na temat raka – trójstopniowy model jego powstawania,
wpływ hormonów i wolnych rodników, tempo rozwijania się raka, czynniki mogące
go wywołać, wpływ sposobu odżywiania na zachorowalność, typy nowotworów, którym
możemy zapobiec za pomocą zdrowej diety.
Obok wiedzy ściśle naukowej,
znajduje się w niej także spis substancji przeciwrakowych, występujących w
produktach spożywczych – autorka wyjaśnia, co chroni przed rakiem i w jaki
sposób. Na kartach tej publikacji
znajdziecie takie naturalne bronie, jak żeń-szeń brazylijski, koci pazur,
kataranrus rózowy, smoczą krew, herbatę papacho, ostryż długi, shittake i in.
Brzmi egzotycznie? Miałam podobne
wrażenia podczas lektury – obce brzmienie od razu budzi we mnie wątpliwości, powoduje
obawy o cenę i wiele innych pytań, na które niestety nie znalazłam odpowiedzi.
Książka ta to jednak nie tylko
poradnik i wykaz produktów, po które warto sięgać przy konkretnym rodzaju
nowotworu, ale też liczne przepisy oraz sugestie terapii wspomagających leczenie,
a także lista środków zapobiegających działaniom ubocznym leczenia, takim jak
mdłości, obciążona wątroba, zaburzenia depresyjne, zaburzenia snu, zakrzepica
żył głębokich i in.
Flemmer postarała się, by jej książka mimo stosunkowo niewielkiej objętości, była kompleksowym źródłem wiedzy
o naturalnych metodach walki z rakiem.
Niestety, mam wrażenie, że nie do
końca sprawdzi się ona w polskich realiach – wydaje mi się, że niewielu
zdecyduje się na kurację smoczą krwią, choćby nie wiadomo jak była ona
przekonująca. Być może jednak się mylę.
Jeśli jesteście zainteresowani,
próbowaliście już wszystkiego i powoli tracicie nadzieję – sięgnijcie! Może to właśnie
ta książka zawiera poradę, której tak pilnie potrzebujecie.
Moja ciocia miała raka, ale na szczescie wyleczyła sie, jednak wiadomo, ze nawrót choroby zawsze może nastąpić, dlatego chętnie polecę jej tą ksiażkę.
OdpowiedzUsuńZawsze uważałam, że większość przypadków raka bierze się z diety. To, co teraz dostarczmy z pożywieniem wyniszcza nas od wewnątrz, podczas gdy skupiamy uwagę na dbanie ciała z jego zewnętrznej strony.
OdpowiedzUsuń