Dążenie do długowieczności jest
wpisane w pragnienie niemalże każdego współcześnie żyjącego człowieka. Co zrobić
jednak, by jak najdłużej zachować zdrowie w świecie, w którym coraz
częściej nawet bardzo młodzi ludzie zapadają na śmiertelne choroby?
Oczywistym jest, że
nieodpowiednia dieta jest tym, co staje się najpopularniejszą przyczyną
zachorowań, a jednocześnie jedną z najłatwiejszych do wyeliminowania. Dzięki
odpowiedniemu odżywianiu i stylowi życia jesteśmy w stanie zminimalizować
(lub całkowicie wyeliminować) ryzyko zapadnięcia na najpopularniejsze choroby
XXI wieku, między innymi na chorobę wieńcową, raka płuc, astmę, udar mózgu, a
także dziesiątkujące ludzi na całym świecie nowotwory jelita grubego i
trzustki.
Przyczynkiem do powstania książki
było obserwowanie przez autora rozwoju choroby, a później powrotu do zdrowia
jego babci – kobiety, której nie dawano żadnych szans na przeżycie ze względu
na zaawansowaną chorobę wieńcową i brak możliwości dalszego leczenia. Tam
jednak, gdzie pojawiła się słabość medycyny, rozpoczęła się siła natury i diety
roślinnej. Kobieta miała umrzeć w wieku 65 lat, dożyła jednak sędziwego dziewięćdziesięciosześciolecia.
Zdrowa dieta nie tylko uratowała jej życie, ale także przedłużyła je o 30
długich i szczęśliwych lat. Wszystko dzięki profilaktycznemu oraz leczniczemu
działaniu produktów promowanych przez autora w tejże publikacji.
Na kartach tego opasłego tomu
doktor podejmuje zagadnienia przypadłości zbierających w ostatnich latach największe
żniwo – chorób serca, płuc, mózgu, układu trawiennego, wątroby, nerek cukrzycy,
nadciśnienia, nowotworu krwi, piersi, depresji, Parkinsona.
W drugiej części prezentuje
te elementy diety roślinnej, których zbawienny wpływ na zdrowie został naukowo
udowodniony, a więc między innymi: rośliny strączkowe, kapustę, jagody,
produkty pełnoziarniste, orzechy i inne.
Autor wykonał dużą pracę badawczą, poświadczoną przez bogata
bibliografia umieszczoną na końcu publikacji. Aby ułatwić czytelnikowi poruszanie
się po tekście, książka posiada nie tylko spis treści, ale również indeks
najważniejszych haseł, niezwykle cenny przy publikacji tego typu.
Jak nie umrzeć przedwcześnie? Co jeść, aby dłużej cieszyć się zdrowiem to opracowanie kompletne i rozwiewające wiele wątpliwości, mogące spełnić oczekiwania każdej osoby, której na sercu leży zdrowie jej i jej bliskich. Warto się z nią zapoznać, warto przyjrzeć się swojej diecie i wprowadzić do niej te czynniki, które mogą mieć zbawienny wpływ na nasze samopoczucie.
aby dłużej cieszyć się zdrowiem, dowody naukowe, dr Michael H. Greger, egzemplarz recenzencki, Gene Stone, Jak nie umrzeć przedwcześnie? Co jeść, opinia o książce, Wydawnictwo Czarna Owca
Z wielką przyjemnością poznałabym tę książkę, z jednej strony z czystej ciekawości, z drugiej dlatego, że żywienie ma dla mnie duże znaczenie w codziennym życiu :)
OdpowiedzUsuń